Yunanistan’da bira çeşitleri Türkiye’dekinden çok daha fazla… Yabancı markaların ağırlığı da buradakine göre tartışmasız fazla. Ama her yerde bulabileceğiniz ve öğrendiğime göre Yunanistan’da en çok içilen bira bir Yunan birası… Adı Yunanlı olduğunu kanıtlıyor zaten: Mythos

Hemen her bakkalda, her cafede ya da lokantada Mythos bulabiliyorsunuz. Hafif bir bira, içimi son derece kolay. Üstelik fiyatı da yabancı biralardan çok daha uygun. Stella Artois veya Amstel içeceğinize pekala Mythos’u yudumlayabilirsiniz.

Üstelik yerel bir bira olduğunu ve Yunanistan dışında bulunmadığını da düşünürsek komşuyu ziyarete giderseniz tavsiyemdir. Bir tadına bakın…

yunan birası

Bira Çeşitleri-8: Porter

Perşembe, 06 Ocak 2011

Çikolata maltı ve vanilya tohumundan elde edilen biradır. Lager biralarla benzer özelliklere sahip çkolatalı biranın içimi hafif ve lezzetlidir. İngiltere’de üretilen Sainsbury’s Chocolate Beer bu türün en iyi markasıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bira Çeşitleri-7: Kölsch

Almanya köln’de, köln usûlü üretilen, maksimum %3 alkol barındıran, açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip bir biradır. Rakı bardağı gibi ince uzun bardaklarda servis edilir.

 

 

 

 

 

 

 

Bira Çeşitleri-6:Altbier

Perşembe, 06 Ocak 2011

Almanya’da Dusseldorf ve Gladbach bölgesine has bir biradır. Adının eski olmasının sebebi bira çözütünün fermentasyon yonteminin eski olmasıdır. Yani Altbier’ın mayası Pilsener ve lager türü biralardan farklı olarak yüzeye yakın bir yerde, oda sıcaklığına yakın derecelerde fermente olur. Altbier, koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bira Çeşitleri-5:Hefeweizen

Almanca’da “die hefe” maya, “der weizen” da buğday anlamına gelir yani Hefeweizenbier mayalı buğday birası demektir. Bavyera ve Avusturya’da Weissbier olara bilinir fakat Almanya’nın diğer yörelerinde Hefeweizen ismi daha yaygındır. Katılan mayanın miktarına, uygulanan çökeltme ve filtreleme metodlarına göre Hefeweizen dunkel, Hefeweizen Hell gibi çeşitlere sahiptir. Fermentasyonun ardIndan mayanın tümüyle filtrelenerek ayrıştırıldığı buğday birasına kristallweizen denir. Buğday birası türleri, daha çok Almanya’nın güneyinde ve Avusturya’da içilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bira Çeşitleri-4: Pilsner

Pilsen kentinde yaşayanlar, kalitesini bir türlü beğenmedikleri biralardan şikayet ederler. Bir gün sabırlar taşar ve lezzetsiz bir bira yığını kanalizasyona dökülür. Birahane sahipleri bir araya gelip yeni bir imalathane kurarlar ve yönetime de Bavyera’dan Josef Grolle adında bir usta getirirler. Grolle de yeni bir teknik olan soğuk fermantasyon ve lagerleme konusunda tam bir üstatdır. Grolle 1842 yılında ilk Pilsen birasını biraz farlı bir metotla yapar. O yıllarda ülkesindeki biralar fazla kavrulmuş arpa maltından yapıldıkları için kahverengidir. Oysa yeni bira solgun bir maltla yapıldığından açık renkli bir haldedir. Tüm bu yenikilere rağmen fıçıda lagerleme yöntemi kullanılır ve biralar fıçıdan gelen tanenle karmaşık bir yapı edinirler. İleriki yıllarda fıçı yerine paslanmaz çelik tanklar kullanılır ve Pilsen birası daha sek ve şerbetçiotu karakteri daha vurgulu bir hale gelir. Lager’e çok benzeyen Pilsener; alkol oranı yüksek, berrak, aroma açısından zengin, hafif maltsı karakteri hemen anlaşılan, şerbetçiotunun acılığı mutlaka hissedilen, taze ve ferahlık veren bir biradır. Türkiye’de üretilen biraların hemen hepsi pilsener sınıfına girer.

Bira Çeşitleri-3: Ale

Orta alkollü, lager biradan daha koyu renkli, İngiliz birası. Arpası yüksek sıcaklıkta kavrulur ve mayalandırılır ardından şerbetçiotu eklenir. Maya yönünden daha yogğun, fermantasyondan bir kere geçen biralardır.

Ale Bira, üstten mayalanmış biralar sınıfına girer ve günümüzdeki en eski bira türüdür. Türkiye’deki temsilcisi yapımındaki birkaç ufak farklılık dışında efes dark’tır.

 

 

 

Bira Çeşitleri-2: Stout

Buruk tatlı bir ingiliz birası. İçimi zor, rengi siyaha yakın, orta/yüksek alkollü bira Britanya birasıdır. Özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır. İsmin kökeni Stout Porter ‘a gider (yani güçlü Porter). Zamanla stout olarak kısalmıştır. Dünyaca ünlü Stout bira Guinness Stout’dur. Ağızda hafif bir tütsü veya kızarmış ekmek tadı bırakır.

 

 

 

 

 

 

 

Bira Çeşitleri-1: Lager

Lager alt fermentasyon usulÜyle düŞük sIcakliIklarda Üretilen biralardır. Alt fermentasyonda, bira karışımına katılan maya, 9 derece civarında kimyasal olarak aktive olmakta ve bira maltını alkole ve karbonik asite dönüştürmektedir. Bu; nsoğuk havalarda, maya hücrelerinin fermentasyon ve saklama süreçleri sırasındaki faaliyeti frenlenmektedir. Soğutucu makinelerin ilk defa üretildiği 19. yüzyıla kadar lager usulu biralar ancak kış mevsimlerinde hazırlanırmış. Bavyeralı Josef Groll’un alt fermentasyon tekniğiyle Bohemya’nın Pilsen şehrinde üretimine başladığı pilsener biranin lager’den farkı; Pilsener’in çok aromatik şerbetçiotu içermesi ve şerbetçiotunun cinsidir.

Lager kelimesi Almanca bekletmek, depolamak, saklamak anlamına gelen lagern fiilinden gelmektedir. Fermentasyon sonrası bira, fermentasyon tanklarından alınıp maya tanklarına doldurulur; bira burada olgunlaşması ve içindeki çeşitli protein artıklarının ve ölu hücrelerin dibe çökmesi için soğutularak bekletilir. Bu sürece Almanca’da lagerung denir. Orijinali haftalarca veya aylarca süren bu soğuk saklama sürecinde biranın içindeki karbonik asit miktari da artmaktadır.

http://biralar.net